Hoe goed werkt acupunctuur?

Hoewel veel mensen acupunctuur gebruiken voor uiteenlopende gezondheidsproblemen, van pijnbestrijding tot verlichting van klachten zoals angst en depressie, is er in het verleden weinig wetenschappelijk bewijs gevonden voor de effectiviteit ervan. Gelukkig is hier de laatste jaren verandering in gekomen. Er zijn een aantal onderzoeken gedaan die aantonen dat acupunctuur effectief kan zijn bij het behandelen van bepaalde gezondheidsproblemen.

De Chinese geneeskunde van acupunctuur is al ruim 2000 jaar een populair alternatief voor medicijnen. Het is gebaseerd op het idee van dat het stimuleren van bepaalde punten op het lichaam – de zogenaamde acupunctuurpunten – die helpen om het lichaam te genezen. Deze punten worden ook wel “energiebanen” of “meridianen” genoemd. En volgens de World Health Organization (WHO) wordt acupunctuur in 103 van de 129 landen toegepast wereldwijd.

Is acupunctuur kwakzalverij?

Acupunctuur wordt soms als kwakzalverij gezien omdat het vaak wordt gebruikt als alternatieve geneeswijze buiten de traditionele westerse geneeskunde. Maar acupunctuur is geen kwakzalverij, zeker niet bij een professionele gecertificeerde praktijk. Maar hoe kan het dat deze eeuwenoude behandelmethode door sommigen als kwakzalverij gezien worden?

In de eerste plaats omdat het een vrij onbekende methode was. Vanaf de jaren 70 is het echter steeds populairder geworden en meer bekend geworden als alternatieve behandeling. Daarbij zijn ook meer onderzoeken gestart om het placebo effect uit te sluiten en de impact te bewijzen.

Ondanks dat acupunctuur geen kwakzalverij is adviseren wij wel om met een gediplomeerde specialist aan de slag te gaan. En het kan ook geen kwaad om van tevoren zelf een klein onderzoek te doen om de reviews en ervaringen van anderen na te gaan.

De meeste acupuncturisten zijn aangesloten bij een van deze drie grote Nederlandse beroepsverenigingen:

• NBCG “Yi” (Nederlandse Beroepsvereniging Chinese Geneeswijzen) – Quanjian is hierbij aangesloten
• Zhong
• NAAV (Nederlandse Artsen Acupunctuur vereniging
• Nederlandse Vereniging Voor Acupunctuur

Is acupunctuur bewezen effectief?

Ja er is wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van acupunctuur. In sommige onderzoeken lijkt de significantie ten opzichte van placebo te missen. Maar in de twee onderstaande onderzoeken zijn meerdere acupunctuur onderzoeken onderzocht zijn waarbij het duidelijk is. Acupunctuur is bewezen effectief.

Een van de meest vooraanstaande studies die wetenschappelijk bewijs levert voor de werkzaamheid van acupunctuur is de “meta-analyse” die in 2012 is uitgevoerd door het Nationale Instituut voor Complementaire en Alternatieve Geneeskunde (NCCIH) . In deze studie werden 79 onderzoeken onderzocht die de werkzaamheid van acupunctuur bij verschillende aandoeningen onderzochten, waaronder chronische pijn, hoofdpijn, rugpijn en misselijkheid en braken. De resultaten van deze meta-analyse toonden aan dat acupunctuur significant beter werkte dan geen behandeling of een placebo-behandeling voor de behandeling van chronische pijn, hoofdpijn en rugpijn.

Ook een NCBI onderzoek uit 2021, gebaseerd op 29 onderzoeken, bevestigt dat acupunctuur effectief en veilig is, waarbij het zowel een onmiddellijk als langdurig effect kan hebben op pijn (symptomen). Daarbij wordt ook onderbouwd dat complementaire behandelingen zoals needling en cupping effectief bewezen zijn. Echter zonder daarin op te merken welke van deze drie het meest effectief is.

Bij Quanjian werken we meestal ook vanuit een eerste consult met persoonlijke intake om te bepalen wat de klachten en daarmee de beste behandeling of combinatie van behandelingen is. We zijn aangesloten bij een beroepsvereniging voor acupunctuur en er kan gebruikt maken van een vergoeding via de zorgverzekering.

Ben je benieuwd of acupunctuur in Eindhoven iets voor jou is?

Ontdek de aanpak van Quanjian met een persoonlijk behandelplan, lees onze reviews of maak direct een afspraak.

Close
Go top